Yakın Dövüş ve Kalabalık Yönetimi

Yakın Dövüş

Yakın dövüş eğitimi, yakın koruma eğitiminin bir parçasıdır. Bir koruma nasıl iyi silah kullanmayı bilmesi gerekiyorsa, silahtan daha çok yakın dövüş eğitimi bilmesi gerekir. Neden?

Koruma mesleği içinde olun veya olmayın hayatınız boyunca kaç kez birilerine karşı silah kullanmak zorunda kalabilirsiniz? Neredeyse hiç!

Peki, aynı şekilde hayatınız boyunca kaç kez kendinizi silahsız korumak zorunda kalabilirsiniz? Başınıza gelecek neredeyse her tartışma da, silahsız korunmak zorunda kalırsınız. Silah kullanmak bir korumanın başına gelebilecek en son iştir. Ama gün içinde olası bir tartışma, münakaşa yaşamak daha olası bir durumdur.

Bir devlet başkanını, başbakanı, bakanları, vekilleri, üst düzey bürokratları, belediye başkanlarını, iş adamlarını, sanatçıları, generalleri, emniyet müdürlerini vb. kişilerin kaç kez kavga ettiğini ve korumalarının adam vurduğunu ya da dövdüğünü duydunuz. Duyduklarınız varsa bile bu saydığım makamlar içinde milyonda bir kez başa gelebilir bir durumdur. Dolayısı ile Yakın Korumalar genelde bu durumlarda pek karşılaşmaz. Ama karşılaşılması en olası durum yakın temas olacağı için öncelikle yakın dövüş bilmek zorundadır.

Peki, hangi sistemi tercih etmelisiniz?

Bu konuda en iyi tercih bu alanda üst düzey tecrübeler edinerek, ömrünü bu işe vermiş olan Süleyman Kocabıyık tarafından güncel hayata uyarlanarak geliştirilmiş SMK Self Defans sistem olduğunu düşünüyoruz. Şuan 13 ülke temsilcisi olan bir sistemdir. Ve Yurt içinde de hızla yayılmaktadır.

Uzun yıllar asker, EGM, yerli ve yabancı istihbarat personellerine, sivil vatandaş ve çeşitli kurumlara verdiği eğitimler ile tamamen gerçek hayata uyarlanmış teknikleri barındıran, bir sistem olarak SMK Self Defans 2021’den itibaren Türkiye ve Dünya da ki popüleriterliğini artırmaktadır.

Kalabalık Yönetimi

Kalabalık Yönetimi Demokratik toplumlarda ekonomik, sosyal ve siyasal faktörlere bağlı olarak, çeşitli sebeplerden dolayı insanların bir araya gelmesiyle topluluklar, gruplar ve kalabalıklar oluşmaktadır. Yerine göre öfkeli, taşkın, hakkını arayan, neşeli, aktif, amaçlı-amaçsız, vb. hallerde olabilen bu insan toplulukları, giderek sosyal hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmekte ve adeta “onlarla birlikte yaşama-barışık olmayı” öğrenmeyi gerekli kılmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, toplumda huzur ve güvenin sağlanması için çalışan güvenlik görevlileri bireyleri, grupları, kalabalıkları ve toplumu çok iyi anlamalı ve değerlendirmelidirler. Güvenlik güçlerinin genelde muhatap olduğu topluluklar, sosyolojik açıdan kalabalık, kitle veya yığın olarak değerlendirilmektedir. Güvenlik hizmetlerinin sunulması sürecinde kalabalıkların profesyonelce yönetimi ve güvenliklerinin sağlanması sorumluluğu karşımıza çıkmaktadır.

Yukarıda anlatıldığı gibi kalabalıkları çeşitlendirmek mümkündür. Genelde bir takım açılış, açık hava ve kapalı alan konserler, festivaller. Bu vb. etkinliklerde mutlaka profesyonel destek alınması gerekir. Desteği verecek olan firmaların Güvenlik risk değerlendirmesi, koruma ve gözetim, devriye, arama, yönlendirme, VIP koruma, silahlı koruma, gizli koruma hizmetlerinde donanımlı olması gerekir.

Gerekli yasal izinleri almış olması ve ekipmanları temin etmesi gerekmektedir. Bu işleri yaparken mutlaka bölgenin emniyet müdürlüğüne bilgi vermesi gerekir.